Vinbönder- Toscana

Vinbönder

Stefano Amerighi

 

Stefanos passion för vinodling växte fram tack vare hans farfar som odlade druvor och producerade vin på traditionellt vis. Under mitten av 90-talet lärde han sig hantverket genom att gå sida vid sida med ägaren av gården Poggierellino. Efter avslutade studier med politisk inriktning bestxämde han sig för att satsa på vinodlingen i början av 2000-talet.

Stefanos vision var att odla Syrah och att hitta den ultimata växtplatsen för den ursprungligen franska druvan. Det kan verka konstigt, men Syrahdruvan har odlats i trakterna kring Cortona i mer än 200 år, sedan Napoleon härjade här och den anses som en lokal druva för området runt Cortona.

Han var från början inställd på den biodynamiska inriktningen, vilket fick många att se honom som ”en galen visionär”, säger han. I dag visar det dig att han snarare var en del av en ny revolutionär italiensk vinodlargenaration som bestämt sig för att närma sig naturen genom kompromisslös vinodling utan kemikalier i gården, eller några som helst tillsatser i vinkällaren.

Efter noggrann research för att hitta den rätta platsen fann han till slut 14 hektar av böljande kullar Poggibello di Farneta, i närhetan av Cortona, i södra Toscana. Han åkte och till Frankrike för att hitta de rätta, noggrant utvalda klonerna och fick hjälp av en fransk biodynamiker i Rhone.

Han har runt åtta hektar druvodling med tjugo olika vingårdsplotter och skördar och vinifierar vart och ett separat i cementtankar från 50-talet.Han har ytterligare cirka fem hektar delvis orörd mark och en del där han har planterat grönsaker, örter och fruktträd. Han har även en familj vita chianinakor som strövar fritt och bidrar till naturlig gödsling av marken. Under skördetid fylls gården av elever från enologskolor i Frankrike och Italien som får vara med och skörda, fottrampa druvor och ta del av första fasen i vinkällaren.

Stefano Amerighi fick pris för 2018 års bästa vinmakare i Italien av Gambero Rosso med motiveringen: Passion, kunskap och biodynamik är nyckelorden för framgångarna med vinerna från gården.” en man som lever på djupet i sitt förhållande till jorden han brukar”.

Hans egna kommentar:” Ett oväntat pris, men jag blir alltid lika glatt överraskad när kritiker uppskattar mitt jobb”

 

 

 

 

 

 

Taverna Pane e Vino – Toscana – Arnaldo Rossi

 

Arnaldo Rossi

För att bedöma andras arbete måste man ge sig in i leken själv

Krögaren och eldsjälen Arnaldo Rossi var en av de första i Italien att introducera naturliga viner på restaurangerna redan för 20 år sedan.

Han äger och driver tavernan Pane e Vino i den lilla toscanska medeltidsstaden Cortona. Tavernans vinlista rymmer över 800 viner och många av dem kommer från franska och italienska vinbönder som jobbar helt utan kemikalier.

En stor nyfikenhet, kunskapstörst och passion fick honom att ta steget från att rekommendera viner till att producera sitt eget.

Hans entusiasm smittar av sig på matgästerna som kommer från hela världen. Flera av dem har med tiden blivit stamgäster och en del har till och med bjudit honom till bland annat USA för att hålla privata vinprovningar.

2004 köpte Arnaldo Rossi en liten bit mark i Val di Chio, några kilometer från Cortona. Härifrån kommer hans premiumvin som endast produceras i några hundra flaskor om året – Dodo.

Fem år senare köpte han ytterligare lite vid Castel Monteccio. Här odlas druvorna till hans andra vin, Sella dell A´cuto, som brukar ge ungefär 1000 flaskor om året.

Medan många av de andra producenterna i trakterna kring Cortona fokuserar på internationella druvsorter, framför allt Syrah, har Arnaldo Rossi valt att gå emot strömmen och odlar enbart den toscanska blå ursprungsdruvan Sangiovese – vilket betyder Jupiters blod.

Pane e Vino är medlem i Vinnatur, en italiensk organisation för naturvinsodlare i Europa.

Poderi Sanguineto – Dora Forsoni

Dora är en vinbonde som spenderat hela sitt 70-åriga liv i vingården som ligger tre kilometer från den lilla Medeltidsstaden Montepulciano i södra Toscana. Här ligger Sanguineto som består av 35 hektar varav de odlar på 4.5.

Namnet Sanguineto kommer av Sangue-blod. Här gick det hett till mellan Romare och etrusker, så hett att marken färgades röd. Redan som barn lärde Dora sig hantverket av sin far. Ingen av hennes åtta äldre bröder var intresserade av att ta över vingården, men Dora har gett den allt och ägnar än idag största delen av dagarna i vingården. När hon inte jagar som är hennes andra passion. Hon är Italiens enda kvinnliga jägmästare.

I vingården jobbar hon med låga skördeuttag, och kemiska bekämpningsmedel har aldrig använts. Druvorna plockas för hand och selekteras noga.

I vinkällaren är arbetet rigoröst och där samarbetar hon med Patricia