Vinbönder från Emilia-Romagna
Vinbönder
Azienda Agricola Donato Camillo – Camillo Donati
Hemsida: www.camillodonati.it
”Om plantan är lycklig, och vid god hälsa ger hon dig vinet”
Sedan 1930-talet har familjen Donati odlat druvor på den egna gården strax söder om staden Parma i Emilia-Romagna.
Det var Camillos farfar som planterade de första rankorna, en hektar druvor för familjebruk och som en del av den dagliga dieten. Ett kaloritillskott som gav energi när det var ont om annan föda.
När farfadern gick bort 1964 fortsatte Camillos pappa att ta hand om vinodlingen, och kärleken till naturen och odlandet fördes vidare till Camillo som 1992 gjorde ett livsval tillsammans med sin fru: ” att leva vin” som han säger. De utökade vinodlingen genom att köpa mark på en kulle i närheten av familjegården. 11 hektar där det tidigare odlats potatis planterades nu med Malvasia di Candia, Sauvignon blanc, Trebbiano, Barbera, Croatina (Bonarda) och Lambrusco.
Hantverket i vingård och vinkällare har han lärt sig av pappans bästa vän Ovidio. Han använder inga kemiska bekämpningsmedel och har en filosofi att leva i symbios med naturen. Hela processen sker så naturligt som möjligt utan temperaturkontroll, klarning, tillsatta enzymer, odlad jäst eller annat.
Alla vinerna utom ett är lätt mousserande, enligt tradition sedan flera hundra år i den här delen av Emilia-Romagna. Moussen skapas naturligt genom en andra jäsning i flaskan utan tillsats av socker och jäst. Jästfällningen är kvar i flaskan. och mousserande vin gjort på det här sättet är mycket lagringsdugliga och utvecklar komplexa aromer med tiden.
Han brinner för sitt hantverk, att arbeta ute i nära kontakt med naturen och att ge mycket kärlek till sina vinrankor är hans recept på att lyckas.
Lambrusco 2016
Druva: Lambrusco Maestri
Årgång: 2016
Område: Emilia- Romagna
Jordmån: Lera och sten 300 meter över havet i sydläge
Uppbindningsmetod: guyot