Stefanos passion för vinodling växte fram tack vare hans farfar som odlade druvor och producerade vin på traditionellt vis. Efter avslutade studier med politisk inriktning bestämde han sig för att satsa på vinodlingen i början av 2000-talet. Hans vision var att odla Syrah och att hitta den ultimata växtplatsen för den ursprungligen franska druvan. Syrahdruvan har odlats i trakterna kring Cortona i mer än 200 år, sedan Napoleon härjade här och den anses som en lokal druva för området runt Cortona.

Stefano var från början inställd på den biodynamiska inriktningen, vilket fick många att se honom som ”en galen visionär”. I dag visar det dig att han snarare var en del av en ny revolutionär italiensk vinodlargenaration som bestämt sig för att närma sig naturen genom kompromisslös vinodling utan kemikalier i gården, eller några som helst tillsatser i vinkällaren.

Efter noggrann research för att hitta den rätta platsen fann han till slut 14 hektar av böljande kullar Poggibello di Farneta, i närhetan av Cortona,i södra Toscana. Han åkte till Frankrike för att hitta de rätta, noggrant utvalda klonerna och fick hjälp av en fransk biodynamiker i Rhone. Han har runt åtta hektar druvodling med tjugo olika vingårdsplotter och skördar och vinifierar vart och ett separat i cementtankar från 50-talet. Han har ytterligare cirka fem hektar delvis orörd mark och en del där han har planterat grönsaker, örter och fruktträd. Han har även en familj vita chianinakor som strövar fritt och bidrar till naturlig gödsling av marken.

Stefano Amerighi fick pris för 2018 års bästa vinmakare i Italien av Gambero Rosso med motiveringen: Passion, kunskap och biodynamik är nyckelorden för framgångarna med vinerna från gården. ” en man som lever på djupet i sitt förhållande till jorden han brukar”