”Jag behöver ingen ekologisk certifiering att visa upp för någon annan. Jag bor ju mitt i vingården så varför skulle jag bespruta den med kemikalier?”

Paolo Veglio är en 40-årig passionerad och stolt vinmakare från Barbaresco, strax utanför den lilla staden Alba i Piemonte.

Att komma till hans gård, Cascina Roccalini är som att resa bakåt i tiden. Stenhuset på kullen där vägen tar slut är mer än tvåhundra år gammalt. Det gamla stallet har han varsamt renoverat och där har han nu sin vinkällare.

Redan som 14-åring visste Paolo vad han ville göra med sitt liv. Familjen är tredje generationen på gården och Paolo var den första som valde att ägna sig åt vinodling på heltid.

Efter gymnasiet gick han oenologskola i Alba och parallellt jobbade han gratis på vingårdar i trakten för att lära sig hantverket.

Familjen hade sedan länge sålt sina druvor till andra producenter. Tiden mellan 1993-2004 såldes alla druvor till Bruno Giacosa, känd för att bara köpa druvor av toppkvalitet från de bästa druvgårdslägena.

2004 bestämde Paolo sig för att bli sin egen och göra sitt eget vin ”Det har inte varit lätt alla gånger. Jag sålde mina två motorcyklar, satsade allt jag hade på vinet”.

Paolo går sin egen väg. Han väljer att arbeta så naturligt som möjligt i vingården och i vinkällaren. Till hjälp har han sin mamma Luciana som alltid har stöttat honom i sina val. ”Jag visste att Paolo avslutar det han påbörjat och ger sig aldrig”

Marken består av 10 hektar. 4,5 hektar tillhör druvodlingen. Druvorna är till 100 procent Nebbiolo. Tidigare odlades även Dolcetto och Barbera. Resten är skog. Här finns även hasselnötsträd och biodling för att främja den biologiska mångfalden

Vinerna är ofiltrerade, med endast en liten tillsats av sulfit och och de är jästa med den naturliga jästen från druvans skal.