Marco Tanganelli

Azienda Agricola Carlo Tanganelli – Toscana – Marco Tanganelli

”Att värna det ursprungliga är enda alternativet i dagens globaliserade värld”

Familjen är lantbrukare sedan generationer på Tanganelligården utanför den lilla byn Castel Fiorentino i sydöstra Toscana.  De arbetar med stor respekt för jorden de brukar – och marken är speciell på så sätt att den inte har varit utsatt för kemiska bekämpningsmedel.

Marco Tanganelli arbetade som ekonom tills han för 20 år sedan bestämde sig för att satsa på vinodling på heltid tillsammans med sin pappa, Carlo Tanganelli, som företaget fått sitt namn efter.

I dag driver han gården själv och samarbetar sedan flera år med forskningsinstitutet Spevis i Florens, som arbetar för att utveckla ekologisk hållbar vinodling. Tillsammans återplanterar de utrotningshotade druvsorter som är typiska för trakten.

Marco Tanganellis vinstockar med trebbianodruvor är bland de äldsta i den här delen av Toscana. Han slår fast att druvan, som odlades här redan av etruskerna, knappast kan växa på någon bättre plats än i det relativt svala området Val di Chiana. Druvorna är planterade mot nordost vilket ger dem en utdragen mognadsprocess med nyanserade aromer och bibehållen syra som följd.

Utöver några hektar historisk vinodlingsmark köpte Marco Tanganelli 2004 ytterligare ett stycke jord som han länge haft ögonen på. Mammi, som platsen heter ligger på närmare 600 meters höjd och är ett orört terrasserat område nära Castel Fiorentino. Här råder ett mikroklimat som passar Sangiovesedruvan perfekt.

Hans röda premiumvin Mammi som endast produceras under de bästa åren på de finaste druvorna hade sin debutårgång 2010. Produktionen är cirka 3000 flaskor om året.

På gården odlas förutom Trebbiano Toscano och Sangiovese även Malvasia bianca, Merlot, San colombana och Malvasia nera.

Vinerna är personliga, äkta och genuina. Och när man tänker efter är det en beskrivning som passar rätt bra in på Marco Tanganelli också.

*Vingården Tanganelli är medlem i Vinnatur, en italiensk organisation för naturvinsodlare i Europa.