Med min Nerello ville jag göra en linje med tydligt uttryck av sin plats och en precis karaktär i glaset”

700 meter över havet ligger den lilla vingården Ayunta på den levande vulkanen Etnas nordöstsida.

Filippo Mangione hade jobbat med vin i tjugo år innan han 2014 tog beslutet att satsa allt han hade och köpte en liten vingård på tre hektar med stockar som är upp till 130 år gamla i området Randazzo på Etnas nordsluttning. Han är autodidakt och har lärt sig hantverket av vinbönder i trakten.

Marken är stenig, mager kalkrik vulkanisk jord som gör att vinrankorna får jobba hårt för att växa och de får kämpa hårt för att ge fin frukt. Druvorna på rankorna är få men koncentrerade med intensiv smak och tydlig prägel sin ”terroir” – platsen de kommer ifrån.

Filippo jobbar nära naturen och med så lite påverkan som möjligt i vingård och vinkällare. De gamla vinrankorna växer som buskar, bushvines eller Alberello som det heter på italienska och i vingården används inte kemikalier utan endast kopparsulfat så sparsamt som möjligt.

Druvorna han odlar är framför allt Nerello Mascalese men även Cataratto och andra ursprungsdruvor som växer blandade och tillsammans i den gamla vingården; Minnela, Grecanico, Moscatella, Zibibbo och lite Inzolia, druvor som man tidigare gjorde sött vin av men idag gör fler och fler torra varianter av dessa druvor. Det som utmäker Filippo är att han är en av få på Etna som även vinifierar den blå Nerello Mascalese vit.

Alla viner spontanjäser med den naturliga jästen från druvans skal och sulfiter tillsätts mycket sparsamt.