”För att bedöma andras arbete måste man ge sig in i leken själv”

Krögaren och eldsjälen Arnaldo Rossi var en av de första i Italien att introducera naturliga viner på restaurangerna redan för 20 år sedan.

Han äger och driver tavernan Pane e Vino i den lilla toscanska medeltidsstaden Cortona. Tavernans vinlista rymmer över 800 viner och många av dem kommer från franska och italienska vinbönder som jobbar helt utan kemikalier.

En stor nyfikenhet, kunskapstörst och passion fick honom att ta steget från att rekommendera viner till att producera sitt eget.

Hans entusiasm smittar av sig på matgästerna som kommer från hela världen. Flera av dem har med tiden blivit stamgäster och en del har till och med bjudit honom till bland annat USA för att hålla privata vinprovningar.

2004 köpte Arnaldo Rossi en liten bit mark i Val di Chio, några kilometer från Cortona. Härifrån kommer hans premiumvin som endast produceras i några hundra flaskor om året – Dodo.

Fem år senare köpte han ytterligare lite vid Castel Monteccio. Här odlas druvorna till hans andra vin, Sella dell A´cuto, som brukar ge ungefär 1000 flaskor om året.

Medan många av de andra producenterna i trakterna kring Cortona fokuserar på internationella druvsorter, framför allt Syrah, har Arnaldo Rossi valt att gå emot strömmen och odlar enbart den toscanska blå ursprungsdruvan Sangiovese – vilket betyder Jupiters blod.

Pane e Vino är medlem i Vinnatur, en italiensk organisation för naturvinsodlare i Europa.

Sella dell´Acuto 2015

Produkt: Sella dell´Acuto 2015
Område: Cortona, Toscana
Typ: Rött vin, Toscana IGT

Finns på beställningssortimentet under begränsad tid på artikelnummer: 73824

Druvor: 100% Sangiovese
Jordbruk: ekologiskt, ej certifierat
Veganvänligt: Ja
Beskärningsmetod: alberello, gobelet, små buskar med stöttning av träpålar
Jordmån: Mager kalk och sandstensjord – galestro
Vingårdsläge: 360 meter över havet i sydöst
Produktion: 1840 flaskor årgång 2015
Flaskförslutning: naturkork
Alkohol: 13,5%
Serveringstemperatur: 16-18 grader
Doft: Inbjudande, rödbärig och pigg
Smak: Balanserad, härlig med charmig frukt, körsbär och lingon, viss strävhet och örtigt medellångt avslut

Passar till: tomatbaserade pastarätter, lättare kötträtter, vegetariska rätter med örter och ost. Charkuterier, lagrade ostar eller som sällskapsvin.