Colle Fregiara 2018

Colle Fregiara 2018, Annesanti Umbrien

Trebbiano Spoletino Umbria IGT. 1500 flaskor producerade 2018. Druvan i vinet är 100 % Trebbiano Spoletino.

Druvorna växer i lerjord med kalk i det gröna Valnerina mitt emellan Rom och Perugia, i Umbrien. Vingårdsläget är cirka en hektar. Druvorna är plockade i oktober och kommer från Francescos morfars 50 år gamla lilla vingård. Jäsning med Pied de Cuve i Amfora med 50 % av skalen. Efter 10 månader dras vinet över till glas damigiana där det får vila i 4-5 månader före buteljering.

Ej temperaturkontroll, ingen klarning eller filtrering. Några få mg sulfit tillsätts, total mängd sulfiter 30 mg.

Francesco Annesanti

Som liten spelade han aldrig tv-spel utan var för det mesta med morfar eller farfar i vingården. De båda gjorde vin för husbruk och det var så hans intresse väcktes.

Han har studerat ekologi och naturvetenskap någonting han har glädje av nu.

Han tog över morfaderns lilla vingårdsläge och nu har han totalt 5,5 hektar.

Francesco var övertygad om potentialen i det det okända området för vinodling, Valnerina och planerade ett gäng olika druvsorter; Barbera, Sangiovese, Merlot, Pinot nero, Trebbiano, Grechetto, Malvasia och han har aldrig använt fatlagring till de umbriska vinkännarnas stora förfäran till en början.

Första årgången han släppte var 2014. Fruktdrivna viner med frisk syra, för frisk tyckte många och försökte få honom att inse att han var ute på hal is.

Men han vet vad han gör och han går sin egen väg.

Han känner att han har ett starkt förhållande med platsen och naturen och han anser sig vara otroligt priviligierad att få arbeta som han gör, mitt i det gröna Valnerina.

Druvan Trebbiano Spoletino kommer från den stora familjen Trebbiano, som ger stora skördar och därför har den alltid varit älskad av vinbönderna.

Trebbiano Spoletino mognar sent, senare än andra Trebbiano och senare än de flesta andra druvor i Umbrien, blå inkluderade.

I oktober men till och med i november skördas den.

Skalet är tjockt och den är tålig mot Botrytis, även i områden som är lågt belägna, där det finns mycket fukt och dimma, där de flseta druvsorter skulle ha det svårt så har historiskt sett Trebbiano  Spoletino gett fantastiska resultat. Även om den skördas sent har den naturligt en hög syra, den kommer aldrig upp i hög alkoholhalt och den behåller sältan från jorden. Den är väldigt användbar, skördad tidigt passar den bra till Spumante och Pet – Nat och skördad senare för att göra vita stilla viner med eller utan maceration.

Trebbiano Spoletino har toner av exotisk frukt och mogen persika men med lagring så utvecklar den, likt Riesling toner av diesel och även tryffel. Den är fascinerande, den har återuppstått på senare år men tidigare användes den mest för husbruk.

Den klarar lättare av att vinifieras i eget majestät, utan att blandas, till skillnad från varianten Verdicchio i Le Marche.

Det är som att den är en berikad version av Trebbiano, den har mer aromer, är mer resistent, har högre syra.

Den passar att macerera eller inte och den har potential för att utvecklas med lagring.