”Att vara vinbonde handlar framförallt om att berätta en historia om platsen, att följa årstiderna med dess komplexitet och variationer och göra ett vin som uttrycker allt detta”
Sedan 1999 har Corrado Dottori drivit den gamla fina vingården på 5,5 hektar i Cupramontana i le Marche. Där producerar han kvalitetsviner i liten skala, 20 000 flaskor om året.
Corrado odlar verdicchio, montepulciano och sangiovese och han går emot strömmen i området Castelli di Jesi genom att tänka bort druvan i första hand och istället fokusera på att låta platsen och årgången uttryckas i vinerna.
Sedan starten har han jobbet ekologiskt och mer än det i vingården, och i vinkällaren har han sakta men säkert skalat av vinerna för att landa i en stil som han själv beskriver som lite ”vild”.
Han jobbar med naturlig jäst, ingen filtrering och väldigt liten tillsats av sulfiter eller ingen alls.
Han är en kreativ själ som både odlar druvor, skriver böcker och anordnar musikevent på vingården.