Rött

 

Viner

PRODUKTBLAD

Produkt: Syrah 2015 Stefano Amerighi, Poggiobello di Farneta

Område : Chiuso di Cortona, Toscana

Alkohol : Alkohol 13.5%

Druva: Syrah

Ålder på stockhar: 13-15 år

Jordmån:  Kalkrik lerjord

Vingårdsläge: Sydväst

JSkördetid: September

Jordbruk: ekologiskt, biodynamiskt certifierat

Skördeuttag: 7000 kg druvor per hektar

Vinmakning: Handplockade druvor, en blandning av hela klasar och försiktigt fottrampade druvor jäser med den naturliga jästen i cementtank. Maceration av druvorna i cirka 20 dagar utan temperaturkontroll. Pumpar används inte. Vinet mognar både till 30 procent i små cementtankar från 50-talet och 70 procent i stora gamla ekfat i minst 14 månader.

Sedan buteljeras vinet utan filtrering eller klarning.

Druvorna odlas på en höjd av 450 meter över havet i sydläge i jord som aldrig behandlas med kemiska bekämpningsmedel.

 

PRODUKTBLAD

Produkt: Negroamaro 2015 Cristiano Guttarolo Puglia IGT

Område : Gioia dell Colle , Puglia

Alkohol : Alkohol 12%

Druva: Negroamaro

Uppbindningsmetod: Spalje

Jordmån:  Väldrenerad, stenig, vit och kalkrik. 

Druvorna odlas på en höjd av 450 meter över havet i sydläge i jord som aldrig behandlas med kemiska bekämpningsmedel.

Om vinet:

Druvorna plockas för hand i  i september. Efter försiktig avstjälkning och pressning jäser vinet med den naturliga jästen från druvans skal fem dagar i ståltank. Sedan separereas skalen från musten och musten fortsätter sin jäsning i amphora i en månad där även den malolaktiska jäsningen sker och äppelsyran omvandlas till mjölksyra som ”rundar av ” vinet. Dragningen till amphora ger syre till vinet och det hjälper jäsningen att fullbordas då allt socker omvandlas till alkohol. 

Vinet har en syra som är ovanligt frisk  för området , regionen Puglia generellt. Detta beror på det höga ventilerade läget med stora temperaturskillnader mellan dag och natt men kommer också av jordmånen som är vit, kalkrik och mager med ett högt ph värde (8,8) i jorden. Den magra jordmånen och det förhållandevis friska läget bidrar också till att alkohoholen hålls nere, nergroamaro har en alkoholhalt på 12 %. Negroamaro odlas traditionellt längre ner i södra Puglia där den ger kraftfullare, rikare viner med högre alkoholhalt. 

Den försiktiga vinifieringen med kort skalkontakt tillsammans med syret vinet får i amphora bidrar till den jusa röda färgen.

Vinet är inte klarat eller filtrerat.

Cristianos viner är unika, eleganta med fräschör och energi.

Ej sulfit tillsatt.

Endast 1500 flaskor producerade 2015.

Passar tll lättare kötträtter, kyckling, fläsk, fisk i ugn, tomatbaserade pastarätter, en bit lagrad ost som exempel.

Finns tillgängligt för restaurang och beställningssortimenet inom Stockholms län. Utanför Stockholms län privatimport i kolli om sex, fraktavgift tillkommer.

 

PRODUKTBLAD

Produkt: Rosso di Valltellina 2016

Område: Valgella, Valtellina, Lombardiet

Typ: Rött vin, Valtellina DOC

Finns på beställningssortimentet under på artikelnummer: 78442

Druvor: 100% Nebbiolo (Chiavennasca)

Jordbruk: ekologiskt, ej certifierat

Veganvänligt: Ja

Beskärningsmetod: Guyot

Jordmån: Moränjord med en stor variation av mineraler och stenarter bland annat gneiss, skiffer, kvarts, granit

Vingårdsläge: 350 – 450 meter över havet i sydläge

Produktion: 8300 flaskor Rosso di Valltellina 2016

Flaskförslutning: naturkork

Årgång: 2016, manuell skörd 5-15 oktober. Ett medel-tidigt år med normala väderförhållanden, fin vår, torr och varm sommar och en lätt regnig höst.

Alkohol: 13%

Serveringstemperatur: 16-18 grader

Doft: Stenigt rödfruktig, mineral, nypon och hallon.

Smak: Frisk, ung och fruktig. Elegant med markerade tanniner och diskret fatton.

Om vinet:

Druvorna handplockas oktober och bärs ned för berget i 20 kilos korgar på ryggen. Inom några timmar avstjälkas druvorna och pressas försiktigt. Jäsning och maceration har ingen förbestämd tid utan varierar från år till år enligt tradition, tålmodigt väntar man in att sockret omvandlas till alkohol utan att rubba den naturliga balansen i varje årgång. 2015 macererade druvorna i 18 dagar.Vinet mognar sedan i små gamla österrikiska ekfat (225 liter) i nio månader. Med den första sommarvärmen i juni sker den malolaktiska jäsningen som har ett naturligt avslut med sjunkande temperaturer i september.

Därefter buteljeras vinet och vilar tre månader i flaskan.

PRODUKTBLAD

Produkt: Sella dell´Acuto 2015

Område: Cortona, Toscana

Typ: Rött vin, Toscana IGT

Finns på beställningssortimentet under begränsad tid på artikelnummer: 73824

Druvor: 100% Sangiovese

Jordbruk: ekologiskt, ej certifierat

Veganvänligt: Ja

Beskärningsmetod: alberello, gobelet, små buskar med stöttning av träpålar

Jordmån: Mager kalk och sandstensjord – galestro

Vingårdsläge: 360 meter över havet i sydöst

Produktion: 1840 flaskor årgång 2015

Flaskförslutning: naturkork

Alkohol: 13,5%

Serveringstemperatur: 16-18 grader

Doft: Inbjudande, rödbärig och pigg

Smak: Balanserad, härlig med charmig frukt, körsbär och lingon, viss strävhet och örtigt medellångt avslut

Passar till: tomatbaserade pastarätter, lättare kötträtter, vegetariska rätter med örter och ost. Charkuterier, lagrade ostar eller som sällskapsvin.

Om vinet:

2009 planterade Arnaldo Rossi 0,5 hektar Sangiovesedruvor i mager, kalkrik jord 360 m ö.h. några kilometer norr om Cortona i Toscana. Uppbindningsmetoden är traditionell, små buskar- alberello stöttade med träpålar. Rankorna hålls korta och producerar på detta vis ett naturligt lågt skördeuttag.
Stockarna är planterade i mönster av hexagon och med en densitet av 9000 plantor per hektar. Med den här metoden får plantan gott om solljus hela dagen och ventilationen i bladverket blir optimal. Rotsystemet jobbar på djupet och låter rankan mogna sina druvor utan vattenstress.
Hela processen för att tillverka vinet är manuell.
Marken har aldrig utsatts för kemiska bekämpningsmedel och arbetet med druvorna sker så naturligt som möjligt.
Druvorna jäser med den naturliga jästen från druvans skal och macererar ( ligger i kontakt med druvskalen för extraktion av arom, färg och tannin) i 20 dagar. Under den här tiden rörs musten runt två gånger om dagen med lönnträpaddlar.
Efter den malolaktiska jäsningen som naturligt startar efter alkoholjäsningen lagras vinet i botte, stora gamla slovenska ekfat (720 lite)r i 12 månader.
Ingen filtrering eller klarning.
Vid buteljering tillsätts 8 mg sulfit / liter.
Taverna Pane e Vino är medlem i den italienska organisationen VinNatur som arbetar för en så naturlig och miljövänlig vinodling som möjligt.

PRODUKTBLAD

Producent: Azienda AgricolaCarlo Tanganelli, Marco Tanganelli

Produkt: Mammi 2012

Område: Castiglion Fiorentino, Toscana

Typ: Rött vin, Toscana IGT

Finns på att beställa via beställningsortimentet och till restaurang. Via privatimport/systembolaget utanför Stockholms län

Druvor: 100% Sangiovese

Jordbruk: ekologiskt certifierat

Veganvänligt: Ja

Beskärningsmetod: Alberello, gobelet

Jordmån: Galestro (schist, skiffer, lerjord)

Vingårdsläge: 580 meter över havet i sydväst

Produktion: Cirka 3000 flaskor

Flaskförslutning: naturkork

Årgång: 2012

Alkohol: 14%

Serveringstemperatur: 16-18 grader

Om vinet:

Druvorna plockas för hand i slutet av september. Efter noggrann selektering, avstjälkning och försiktig pressning följer 55 dagars maceration (musten ligger i kontakt med skalen)
Sedan mognar vinet i stora gamla slovenska ekfat, 10 hektoliters så kallade botti i två år.
Jäsningen sker med den naturliga jästen från druvans skal.

PRODUKTBLAD

Produkt: Hera 2014

Årgång 2014 kommer in i mars 2018

PRODUKTBLAD

Produkt: Ballac, Etna , Nerello mascalese 2014

Finns att beställa via privatimport.

 

PRODUKTBLAD

Produkt: Radoar – Loach , pinot nero – sweigelt.

Finns att beställa via privatimport.

PRODUKTBLAD

Produkt: Barbaresco Roccalini 2014. Vinmakare Paolo Veglio

Till restaurang och via privatimport.

PRODUKTBLAD

Produkt: Lambrusco 2016, Emilia IGP Camillo Donati

Druva: Lambrusco Maestri

Årgång: 2016

Område: Emilia- Romagna

Jordmån: Lera och sten 300 meter över havet i sydläge

Uppbindningsmetod:  guyot  

 

 

PRODUKTBLAD

Produkt: Langhe Nebbiolo

SLUTSÅLT.

PRODUKTBLAD

Produkt: Meticcio

Mer information kommer inom kort.

PRODUKTBLAD

Produkt: Ovidio 2015

Mer information kommer inom kort.