Producenter

Toscana

Taverna Pane e Vino - Arnaldo Rossi

www.pane-vino.it

Arnaldo Rossi

För att bedöma andras arbete måste man ge sig in i leken själv

Krögaren och eldsjälen Arnaldo Rossi var en av de första i Italien att introducera naturliga viner på restaurangerna redan för 20 år sedan

Hans entusiasm smittar av sig på matgästerna som kommer från hela världen. Flera av dem har med tiden blivit stamgäster och en del har bjudit honom till bland annat USA för att hålla privata vinprovningar.

2004 köpte Arnaldo Rossi en liten bit mark i Val di Chio, några kilometer från Cortona. Härifrån kommer hans premiumvin som endast produceras i några hundra flaskor om året – Dodo.

Fem år senare köpte han ytterligare lite vid Castel Monteccio. Här odlas druvorna till hans andra vin, Sella dell A´cuto, som brukar ge ungefär 1000 flaskor om året.

Medan många av de andra producenterna i trakterna kring Cortona fokuserar på internationella druvsorter, framför allt Syrah, har Arnaldo Rossi valt att gå emot strömmen och odlar enbart den toscanska blå ursprungsdruvan Sangiovese – vilket betyder Jupiters blod.

–> Till Arnaldos Viner

Stefano Amerighi

Stefano Amerighi

Stefanos passion för vinodling växte fram tack vare hans farfar som odlade druvor och producerade vin på traditionellt vis. Efter avslutade studier med politisk inriktning bestämde han sig för att satsa på vinodlingen i början av 2000-talet. Hans vision var att odla Syrah och att hitta den ultimata växtplatsen för den ursprungligen franska druvan. Syrahdruvan har odlats i trakterna kring Cortona i mer än 200 år, sedan Napoleon härjade här och den anses som en lokal druva för området runt Cortona.

Stefano var från början inställd på den biodynamiska inriktningen, vilket fick många att se honom som ”en galen visionär”. I dag visar det dig att han snarare var en del av en ny revolutionär italiensk vinodlargenaration som bestämt sig för att närma sig naturen genom kompromisslös vinodling utan kemikalier i gården, eller några som helst tillsatser i vinkällaren.

Efter noggrann research för att hitta den rätta platsen fann han till slut 14 hektar av böljande kullar Poggibello di Farneta, i närhetan av Cortona,i södra Toscana. Han åkte till Frankrike för att hitta de rätta, noggrant utvalda klonerna och fick hjälp av en fransk biodynamiker i Rhone. Han har runt åtta hektar druvodling med tjugo olika vingårdsplotter och skördar och vinifierar vart och ett separat i cementtankar från 50-talet. Han har ytterligare cirka fem hektar delvis orörd mark och en del där han har planterat grönsaker, örter och fruktträd. Han har även en familj vita chianinakor som strövar fritt och bidrar till naturlig gödsling av marken.

Stefano Amerighi fick pris för 2018 års bästa vinmakare i Italien av Gambero Rosso med motiveringen: Passion, kunskap och biodynamik är nyckelorden för framgångarna med vinerna från gården. ” en man som lever på djupet i sitt förhållande till jorden han brukar”

–> Till Stefanos viner

 

Carlo Tanganelli
www.carlotanganelli.it

Poderi Sanguineto – Dora Forsoni

Dora

Dora är en vinbonde som spenderat hela sitt 70-åriga liv i vingården som ligger tre kilometer från den lilla Medeltidsstaden Montepulciano i södra Toscana. Här ligger Sanguineto som består av 35 hektar varav de odlar på 4.5. Namnet Sanguineto kommer av Sangue-blod. Här gick det hett till mellan Romare och etrusker, så hett att marken färgades röd.Redan som barn lärde Dora sig hantverket av sin far. Ingen av hennes åtta äldre bröder var intresserade av att ta över vingården, men Dora har gett den allt och ägnar än idag största delen av dagarna i vingården. När hon inte jagar som är hennes andra passion. Hon är Italiens enda kvinnliga jägmästare.

I vingården jobbar hon med låga skördeuttag, och kemiska bekämpningsmedel har aldrig använts. Druvorna plockas för hand och selekteras noga.I vinkällaren är arbetet rigoröst och där samarbetar hon med Patricia.

–> Till Doras viner

 

Emilia-Romagna

Camillo Donati

www.camillodonati.it

”Om plantan är lycklig, och vid god hälsa ger hon dig vinet”

Sedan 1930-talet har familjen Donati odlat druvor på den egna gården strax söder om staden Parma i Emilia-Romagna. Camillo tog över från sin far 1992 och gjorde ett livsval tillsammans med sin fru: ” att leva vin” som han säger. 

Han använder inga kemiska bekämpningsmedel och har en filosofi att leva i symbios med naturen. Hela processen sker så naturligt som möjligt utan temperaturkontroll, klarning, tillsatta enzymer, odlad jäst eller annat.

Alla vinerna utom ett är lätt mousserande, enligt tradition sedan flera hundra år i den här delen av Emilia-Romagna. Moussen skapas naturligt genom en andra jäsning i flaskan utan tillsats av socker och jäst. Jästfällningen är kvar i flaskan. och mousserande vin gjort på det här sättet är mycket lagringsdugliga och utvecklar komplexa aromer med tiden.

Läs mer om Camillos viner –>

Lombardiet

Barbacàn

www.barbacan.it

”Naturen styr – ingen årgång är den andra lik”

Bröderna Luca och Matteo Sega gör vin på sin gård Barbacán i de italienska Alperna. Barbacán är ett gammalt ord för de stenmurar som stöttar upp vingårdarna i de branta sydsluttningarna i Valtellina, nära den schweiziska gränsen.

De odlar den blå Nebbiolodruvan som har en lång tradition i området. Nebbiolo, eller Chiavannesca som den kallas här, har funnits i trakten sedan antiken.

Liksom då är det fortfarande ett hårt arbete att odla vin på de branta sluttningarna. Odlingarna ligger på terrasser byggda av flata stenar och allt arbete i vingården görs för hand.

Dalen sträcker sig från öster till väster. Vindruvorna odlas på de soligaste sluttningarna och trivs i den varma torra vinden, Föhn, som drar fram genom dalen.

–> Till Barbacàns viner

Dirupi

Sicilen

Nino Barraco

www.vinibarroco.it

”Jag vill att mina viner ska tala för sig själva och ta dig hit, till Sicilien, till havet”

Alla vingårdslägen ligger med närhet till havet. En ligger bokstavligen på havet, 40 meter från strandkanten. Sältan från havet speglas i vinerna och varje vingårdsläge ger en egen unik känsla i varje produkt. Jordmånen varierar från röd och svart sand och lerjord till kalkrik stenig sandjord.

Idag är Nino Baracco en av Siciliens mest ansedda producenter.

Till Ninos viner >

 

Masseria del Pino

Le Marche

La Distesta

vino.ladistesa.it

”Att vara vinbonde handlar framförallt om att berätta en historia om platsen, att följa årstiderna med dess komplexitet och variationer och göra ett vin som uttrycker allt detta”

Sedan 1999 har Corrado Dottori drivit den gamla fina vingården på 5,5 hektar i Cupramontana i le Marche. Där producerar han kvalitetsviner i liten skala, 20 000 flaskor om året.

Corrado odlar verdicchio, montepulciano och sangiovese och han går emot strömmen i området Castelli di Jesi genom att tänka bort druvan i första hand och istället fokusera på att låta platsen och årgången uttryckas i vinerna.

Sedan starten har han jobbet ekologiskt och mer än det i vingården, och i vinkällaren har han sakta men säkert skalat av vinerna för att landa i en stil som han själv beskriver som lite ”vild”.

Han jobbar med naturlig jäst, ingen filtrering och väldigt liten tillsats av sulfiter eller ingen alls.

Han är en kreativ själ som både odlar druvor, skriver böcker och anordnar musikevent på vingården.

–>Till La Distesas viner

Ca’Liptra

Alto Adige

Radoar – Alto Adige – Norbert Blasbichler

Norbert Blasbichler är femtonde generationen att driva gården som ligger 900 meter över havet i Dolomiterna. Druvorna klarar av att mogna på den här höjden tack vare det solexponerade sydläget och jordmånen med skiffer som reflekterar och lagrar värme till plantorna.

Druvorna är muller thurgau, kerner, zweigelt och pinot noir. Sweigeltplantorna är de äldsta i italien. 80% av vinerna är vita, på druvorna muller thurgau och kerner som han vinifierar i ståltank och i gamla ekfat för ETZA, hans premiumvin.

Den totala produktionen av vin ligger på 10 000 flaskor om året.

Till Norberts viner ->

Abruzzo

Abruzzo – Marina Palusci

Puglia

Cristiano Guttarolo

www.cantineguttarolo.it

”Om någon vill ha vinet de köpte för fem år sedan så finns det inte längre, varje årgång är unik och vinerna förändras”

På en platå 400 meter över havet mitt emellan Joniska och Adriatiska havet växer hans primitivo, negroamaro och verdecaplantor i mager, vit kalkrik jord. Vinet jäser med den naturliga jästen.

Vinerna har en helt egen identitet och påminner inte om någonting annat i den här regionen. Cristianos viner har en frisk syra och en mineralitet som kommer av den kalkrika jorden med högt pH värde.

Till Cristianos viner >

Piemonte

Piemonte - Cascina Roccalini/Paolo Veglio

 

”Jag behöver ingen ekologisk certifiering att visa upp för någon annan. Jag bor ju mitt i vingården så varför skulle jag bespruta den med kemikalier?”

Paolo går sin egen väg. Han väljer att arbeta så naturligt som möjligt i vingården och i vinkällaren. Att komma till hans gård, Cascina Roccalini är som att resa bakåt i tiden. Stenhuset på kullen där vägen tar slut är mer än tvåhundra år gammalt.

Vinerna är ofiltrerade, med endast en liten tillsats av sulfit och och de är jästa med den naturliga jästen från druvans skal.

Till Paolos viner ->

 

Cantine Guttarolo – Puglia – Cristiano Guttarolo

”Om någon vill ha vinet de köpte för fem år sedan så finns det inte längre, varje årgång är unik och vinerna förändras”

Cristiano Guttarolos vingård ligger på italienska klacken, i Puglia.

På en platå 400 meter över havet mitt emellan Joniska och Adriatiska havet växer hans primitivo, negroamaro och verdecaplantor i mager, vit kalkrik jord.

Hit flyttade Cristiano 2003 från Kampanien och tog över farfaderns gård. Ung, nyfiken och oskolad började han göra vin. De första två åren hade han till sin hjälp en god och inom området kunnig vän.

Fast i sin nya passion gick han en flerårig enologutbildning, men inte för att göra som skolan lärde ut, utan för att besitta den tekniska kunskapen och sedan göra vin på sitt sätt.

Han har aldrig tillsatt sulfiter i sitt vin. Vinet jäser med den naturliga jästen och han fatlagrar inte sina viner. De jäser och mognar i ståltank eller amphora. I vingården jobbar han utan kemiska bekämpningsmedel och sällan eller aldrig med de ekologiskt godkända preparaten, kopparsulfat.

Vinerna har en helt egen identitet och påminner inte om någonting annat i den här regionen. Cristianos viner har en frisk syra och en mineralitet som kommer av den kalkrika jorden med högt pH värde.

Den ljusa färgen i negroamaron kommer av den försiktiga vinifieringen, den korta macerationen – skalkontakten som endast sker i fem dagar. En passage en månad i amphora bidrar. Både negroamaro och primitivo mognar i ståltank innan de buteljeras.

Den magra jorden och det förhållandevis svala läget med ständig ventilation och stor temperaturskillnad mellan dag och natt håller tillbaka sockret i druvorna och ger viner med lägre alkohol än generellt i Puglia.

Cristiano menar att han vill göra viner som han själv tycker om att dricka. Drickvänliga men aldrig banala.

Radoar – Alto Adige – Norbert Blasbichler

”Mina barn ska inte känna att de måste ta över gården. De ska göra sina egna val i livet. Det var inte självklart för mig, men jag fann min passion här”

Norbert Blasbichler är femtonde generationen att driva gården RADOAR, en av de högsta vingårdarna i Alto Adige i Dolomiterna, nära den österrikiska gränsen. 1997 tog han över gården och det första han gjorde var att konvertera all odling till ekologisk.

Förutom druvor, odlar han och hans fru Edith äpplen, valnötter, plommon, päron, kastanjer och han har även fjällkor. Hans passion för vinmakning gjorde att han fokuserade mer på vinet än vad familjen tidigare gjort genom att buteljera gårdens viner under eget namn och i egen regi. Han gör även destillat på frukten, cirka 1500 flaskor om året.

Vingården är på 2,5 hektar och den ligger 900 meter över havet. Druvorna klarar av att mogna på den här höjden tack vare det solexponerade sydläget och jordmånen, skiffer som reflekterar och lagrar värme till plantorna. Druvorna är muller thurgau, kerner, zweigelt och pinot noir.

Sweigeltplantorna är de äldsta i italien. Det var Norberts pappa som köpte dem från Österrike för 40 år sedan. 80% av vinerna är vita, på druvorna muller thurgau och kerner som han vinifierar i ståltank och i gamla ekfat för ETZA, hans premiumvin.

Den totala produktionen av vin ligger på 10 000 flaskor om året.

Cantine Barraco – Sicilien – Nino Barraco

”Jag vill att mina viner ska tala för sig själva och ta dig hit, till Sicilien, till havet”

2004 tog Nino över familjens vingård på sju hektar i Marsala, på västra Sicilien.

Innan dess läste han politik i Palermo och började göra vin på fritiden mest på kul. Han sålde små mängder till en av Palermos mest kända och etablerade vinbarer. Nino’s vin gjorde succé och blev snabbt ett ”kultvin” i området.

Efter avslutade studier valde han att ta över familjegården och satsa på vinet. Han är en av de få som jobbar hårt för att visa att området kring Marsala kan leverera kvalitet och inte bara viner som man använder i matlagning eller dessert.

Nu har han och hans fru Angela cirka tio hektar där de odlar druvor, traditionellt typiska för området såsom grillo, catarratto, zibbibo, perricone och nero d´avola.

Alla vingårdslägen ligger med närhet till havet. En ligger bokstavligen på havet, 40 meter från strandkanten. Sältan från havet speglas i vinerna och varje vingårdsläge ger en egen unik känsla i varje produkt. Jordmånen varierar från röd och svart sand och lerjord till kalkrik stenig sandjord.

Nino jobbar med den naturliga jästen och ytterst lite eller ingen sulfit tillsatt i vinerna. Vinerna jäser och mognar i ståltank med undantag för milocca, ett sött vin som lagras i kastanjeträfat. I vingården använder han inte kemiska bekämpningsmedel.

Idag är Nino Baracco en av Siciliens mest ansedda producenter.

Cashina Roccalini – Piemonte – Paolo Veglio 

”Jag behöver ingen ekologisk certifiering att visa upp för någon annan. Jag bor ju mitt i vingården så varför skulle jag bespruta den med kemikalier?”

Paolo Veglio är en 40-årig passionerad och stolt vinmakare från Barbaresco, strax utanför den lilla staden Alba i Piemonte.
Att komma till hans gård, Cascina Roccalini är som att resa bakåt i tiden. Stenhuset på kullen där vägen tar slut är mer än tvåhundra år gammalt. Det gamla stallet har han varsamt renoverat och där har han nu sin vinkällare.

Redan som 14-åring visste Paolo vad han ville göra med sitt liv. Familjen är tredje generationen på gården och Paolo var den första som valde att ägna sig åt vinodling på heltid.

Efter gymnasiet gick han oenologskola i Alba och parallellt jobbade han gratis på vingårdar i trakten för att lära sig hantverket.
Familjen hade sedan länge sålt sina druvor till andra producenter. Tiden mellan 1993-2004 såldes alla druvor till Bruno Giacosa, känd för att bara köpa druvor av toppkvalitet från de bästa druvgårdslägena.

2004 bestämde Paolo sig för att bli sin egen och göra sitt eget vin ”Det har inte varit lätt alla gånger. Jag sålde mina två motorcyklar, satsade allt jag hade på vinet”.

Paolo går sin egen väg. Han väljer att arbeta så naturligt som möjligt i vingården och i vinkällaren. Till hjälp har han sin mamma Luciana som alltid har stöttat honom i sina val. ”Jag visste att Paolo avslutar det han påbörjat och ger sig aldrig”

Marken består av 10 hektar. 4,5 hektar tillhör druvodlingen. Druvorna är till 100 procent Nebbiolo. Tidigare odlades även Dolcetto och Barbera. Resten är skog. Här finns även hasselnötsträd och biodling för att främja den biologiska mångfalden

Vinerna är ofiltrerade, med endast en liten tillsats av sulfit och och de är jästa med den naturliga jästen från druvans skal.

 

Azienda Agricola Donato Camillo – Emilia-Romagna – Camillo Donati

Hemsida: www.camillodonati.it

”Om plantan är lycklig, och vid god hälsa ger hon dig vinet”

Sedan 1930-talet har familjen Donati odlat druvor på den egna gården strax söder om staden Parma i Emilia-Romagna.
Det var Camillos farfar som planterade de första rankorna, en hektar druvor för familjebruk och som en del av den dagliga dieten. Ett kaloritillskott som gav energi när det var ont om annan föda.

När farfadern gick bort 1964 fortsatte Camillos pappa att ta hand om vinodlingen, och kärleken till naturen och odlandet fördes vidare till Camillo som 1992 gjorde ett livsval tillsammans med sin fru: ” att leva vin” som han säger. De utökade vinodlingen genom att köpa mark på en kulle i närheten av familjegården. 11 hektar där det tidigare odlats potatis planterades nu med Malvasia di Candia, Sauvignon blanc, Trebbiano, Barbera, Croatina (Bonarda) och Lambrusco.

Hantverket i vingård och vinkällare har han lärt sig av pappans bästa vän Ovidio. Han använder inga kemiska bekämpningsmedel och har en filosofi att leva i symbios med naturen. Hela processen sker så naturligt som möjligt utan temperaturkontroll, klarning, tillsatta enzymer, odlad jäst eller annat.

Alla vinerna utom ett är lätt mousserande, enligt tradition sedan flera hundra år i den här delen av Emilia-Romagna. Moussen skapas naturligt genom en andra jäsning i flaskan utan tillsats av socker och jäst. Jästfällningen är kvar i flaskan. och mousserande vin gjort på det här sättet är mycket lagringsdugliga och utvecklar komplexa aromer med tiden.

Han brinner för sitt hantverk, att arbeta ute i nära kontakt med naturen och att ge mycket kärlek till sina vinrankor är hans recept på att lyckas.

Quarticello – Emilia Romagna – Roberto Maestri

” Mitt mål är att göra viner som har en tydlig avsändare, traditionellt typiska för trakten ”

2001 tog Roberto Maestris familj med Robertos farfar i spetsen över en vingård på åtta hektar i området Quarticello, Monteccio Emilia-Romagna och Robertos passion började redan där och då.

Efter att till en början hjälpt sin farfar på gården ville han lära sig mer.

Han gick en flerårig utbildning i enologi och efter sin examen 2006 började han göra sitt eget vin.

Trots att han inte kommer från en bakgrund med vinmakare i familjen är hans vision och passion i det han gör tydlig.

Han gör traditionella viner för området, alla lätt mousserande med en andra jäsning i flaskan utan tillsats av socker och med jästfällningen kvar.

Druvorna han jobbar med är malvasia di candia och lambrusco salamino.

Vinodlingen är ekologisk/biodynamisk och han använder inga kemiska bekämpningsmedel i vingården och i vinkällaren använder han ytterst lite sulfiter och jäsning sker med den naturliga jästen från druvans skal. På gården bor han med föräldrar, fru och barn ett gäng djur: hästar, getter, höns, hundar och katter.

Taverna Pane e Vino – Toscana – Arnaldo Rossi

Arnaldo Rossi

För att bedöma andras arbete måste man ge sig in i leken själv

Krögaren och eldsjälen Arnaldo Rossi var en av de första i Italien att introducera naturliga viner på restaurangerna redan för 20 år sedan.

Han äger och driver tavernan Pane e Vino i den lilla toscanska medeltidsstaden Cortona. Tavernans vinlista rymmer över 800 viner och många av dem kommer från franska och italienska vinbönder som jobbar helt utan kemikalier.

En stor nyfikenhet, kunskapstörst och passion fick honom att ta steget från att rekommendera viner till att producera sitt eget.

Hans entusiasm smittar av sig på matgästerna som kommer från hela världen. Flera av dem har med tiden blivit stamgäster och en del har till och med bjudit honom till bland annat USA för att hålla privata vinprovningar.

2004 köpte Arnaldo Rossi en liten bit mark i Val di Chio, några kilometer från Cortona. Härifrån kommer hans premiumvin som endast produceras i några hundra flaskor om året – Dodo.

Fem år senare köpte han ytterligare lite vid Castel Monteccio. Här odlas druvorna till hans andra vin, Sella dell A´cuto, som brukar ge ungefär 1000 flaskor om året.

Medan många av de andra producenterna i trakterna kring Cortona fokuserar på internationella druvsorter, framför allt Syrah, har Arnaldo Rossi valt att gå emot strömmen och odlar enbart den toscanska blå ursprungsdruvan Sangiovese – vilket betyder Jupiters blod.

* Pane e Vino är medlem i Vinnatur, en italiensk organisation för naturvinsodlare i Europa.

Azienda Agricola Carlo Tanganelli – Toscana – Marco Tanganelli

Marco Tanganelli

”Att värna det ursprungliga är enda alternativet i dagens globaliserade värld”

Familjen är lantbrukare sedan generationer på Tanganelligården utanför den lilla byn Castel Fiorentino i sydöstra Toscana.  De arbetar med stor respekt för jorden de brukar – och marken är speciell på så sätt att den inte har varit utsatt för kemiska bekämpningsmedel.

Marco Tanganelli arbetade som ekonom tills han för 20 år sedan bestämde sig för att satsa på vinodling på heltid tillsammans med sin pappa, Carlo Tanganelli, som företaget fått sitt namn efter.

I dag driver han gården själv och samarbetar sedan flera år med forskningsinstitutet Spevis i Florens, som arbetar för att utveckla ekologisk hållbar vinodling. Tillsammans återplanterar de utrotningshotade druvsorter som är typiska för trakten.

Marco Tanganellis vinstockar med trebbianodruvor är bland de äldsta i den här delen av Toscana. Han slår fast att druvan, som odlades här redan av etruskerna, knappast kan växa på någon bättre plats än i det relativt svala området Val di Chiana. Druvorna är planterade mot nordost vilket ger dem en utdragen mognadsprocess med nyanserade aromer och bibehållen syra som följd.

Utöver några hektar historisk vinodlingsmark köpte Marco Tanganelli 2004 ytterligare ett stycke jord som han länge haft ögonen på. Mammi, som platsen heter ligger på närmare 600 meters höjd och är ett orört terrasserat område nära Castel Fiorentino. Här råder ett mikroklimat som passar Sangiovesedruvan perfekt.

Hans röda premiumvin Mammi som endast produceras under de bästa åren på de finaste druvorna hade sin debutårgång 2010. Produktionen är cirka 3000 flaskor om året.

På gården odlas förutom Trebbiano Toscano och Sangiovese även Malvasia bianca, Merlot, San colombana och Malvasia nera.

Vinerna är personliga, äkta och genuina. Och när man tänker efter är det en beskrivning som passar rätt bra in på Marco Tanganelli också.

*Vingården Tanganelli är medlem i Vinnatur, en italiensk organisation för naturvinsodlare i Europa.

Barbacán – Lombardiet – Luca e Matteo Sega

Luca och Matteo Sega

Hemsida: www.barbacan.it

”Naturen styr – ingen årgång är den andra lik”

Bröderna Luca och Matteo Sega gör vin på sin gård Barbacán i de italienska Alperna. Barbacán är ett gammalt ord för de stenmurar som stöttar upp vingårdarna i de branta sydsluttningarna i Valtellina, nära den schweiziska gränsen.

De odlar den blå Nebbiolodruvan som har en lång tradition i området. Nebbiolo, eller Chiavannesca som den kallas här, har funnits i trakten sedan antiken. På medeltiden fraktades vinerna till norra Europa med hjälp av åsnor – och vinexporten från Valtellinadalen blomstrade.

Liksom då är det fortfarande ett hårt arbete att odla vin på de branta sluttningarna. Odlingarna ligger på terrasser byggda av flata stenar och allt arbete i vingården görs för hand.

Under skörden, från oktober till november, fraktas druvorna ner från berget i 20 kilos-korgar som bärs på ryggen.

På 50-talet övergavs många vingårdar och inte förrän i slutet på 90-talet tog vinodlingen fart igen.

Luca och Matteo har liksom sin pappa, vinodlaren och skogvaktaren Angelo Sega, alltid haft skogen och bergen i sin närhet. Men när de var tillräckligt gamla lockades de att flytta till Milano. Först efter några års studier och arbete kom de båda till insikt om vad de egentligen ville göra med sitt liv.

Sedan 2006 odlar de druvor på heltid och den lilla familjevingården, som består av både gamla och nya stockar, har sakta utökats.

Dalen sträcker sig från öster till väster. Vindruvorna odlas på de soligaste sluttningarna och trivs i den varma torra vinden, Föhn, som drar fram genom dalen.

 

La Distesa – Le Marche – Corrado Dottori

”Att vara vinbonde handlar framförallt om att berätta en historia om platsen, att följa årstiderna med dess komplexitet och variationer och göra ett vin som uttrycker allt detta”

Sedan 1999 har Corrado Dottori drivit den gamla fina vingården på 5,5 hektar i Cupramontana i le Marche. Där producerar han kvalitetsviner i liten skala, 20 000 flaskor om året.

Han lämnade sin karriär som börsmäklare i Milano för ett helt annat liv på landet tillsammans med sin fru Valeria där de började om från noll. Från början prövadede de sig fram, Corrado hade hela tiden visionen att hitta essensen i vinet från trakten, Verdicchio del Castelli di Jesi, att göra någonting mer komplext än fruktiga och lätta viner av druvan.

Corrado odlar verdicchio, montepulciano och sangiovese och han går emot strömmen i området Castelli di Jesi genom att tänka bort druvan i första hand och istället fokusera på att låta platsen och årgången uttryckas i vinerna.

Sedan starten har han jobbet ekologiskt och mer än det i vingården, och i vinkällaren har han sakta men säkert skalat av vinerna för att landa i en stil som han själv beskriver som lite ”vild”.

Han jobbar med naturlig jäst, ingen filtrering och väldigt liten tillsats av sulfiter eller ingen alls.

Han är en kreativ själ som både odlar druvor, skriver böcker och anordnar musikevent på vingården.